F.A.Q.

Hoe waterbestendig en waterdicht zijn horloges ?

Met waterdichtheid wordt bedoeld de mate waarin een horloge tegen water beschermd is.
Hierin bestaan een aantal gradaties:

  • Waterdicht tot 3 atm: dit horloge is bestand tegen regen en opspattend water.
  • Waterdicht tot 5 atm: dit horloge is geschikt om mee te douchen. Wij vinden het uit ervaring niet geschikt om mee te zwemmen, te snorkelen en te duiken.
  • Waterdicht tot 10 atm: dit horloge is geschikt om de meest voorkomende watersporten mee te beoefenen. Het is echter niet geschikt om mee te torenspringen of mee te duiken (met perslucht).
  • Waterdicht tot 20/30 atm: dit horloge is geschikt voor alle vormen van watersport en duiksport.Welke glassoorten worden er voor horloges gebruikt ?

Er zijn 3 verschillende soorten glas. Dit zijn kunststof glazen, geharde mineraal glazen en saffier glazen.

Deze onderscheiden zich voornamelijk in krasbestendigheid.

Kunststof glazen krassen vrij gemakkelijk. Deze glazen zijn het meest geschikt bij robuust gebruik. Het glas scheurt of krast wel maar versplintert niet.

Geharde mineraal glazen krassen veel minder snel dan kunststof glazen maar met een hele harde klap op het glas kan deze versplinteren, hierdoor kan de wijzerplaat beschadigd raken.

Saffier glazen krassen bij normaal gebruik niet. Dit type glas kan alleen gekrast worden door diamant. Deze glazen kunnen echter wel breken bij een harde klap op het glas.


Wat is titanium ?

Titanium is een materiaal dat zijn oorsprong vindt in de ruimtevaart. Als horlogekast en horloge band is het zeer geschikt omdat het een aantal zeer gunstige eigenschappen heeft. Het materiaal is ongeveer 40% lichter dan staal en tegelijk tot 3 keer sterker dan staal.

Tevens geeft dit materiaal bij huidcontact geen irritatie. Het materiaal neemt heel snel de omgevingstemperatuur aan, waardoor het niet koud aanvoelt als u het horloge omdoet.

Titanium heeft een zelfherstellend vermogen. Krasjes zullen daardoor niet snel zichtbaar zijn omdat er een oxidelaagje overheen ontstaat.


Hoe lang gaat een batterij mee?

Hoe lang een batterij mee gaat is afhankelijk van het stroomverbruik van het uurwerk en de capaciteit van de batterij. Uurwerkfunkties zoals een seconde wijzer, een datumaanduiding, een stopwatch- functie, en zeker een alarm en een lichtfunktie zijn van invloed op de levensduur van de batterij. Ook temperatuur wisselingen hebben hier invloed op. Een horloge zal op een batterij minimaal 1 jaar functioneren. Vaak is dit langer, soms wel tot 5 jaar, afhankelijk van het merk en type horloge.


Welke horloges hebben geen batterij?

Kinetic:
Dit quartz horloge wekt door middel van een ronddraaiend gewicht elektrische energie in het horloge op waardoor een accu wordt opgeladen. Dit gebeurt tijdens het dragen en dus bewegen van het horloge. Het horloge bouwt een reserve-energie op van 3 dagen tot 6 maanden (afhankelijk van het type horloge).

Eco-Drive:
Dit type horloge laadt op dankzij lichtenergie. De wijzerplaat van dit horloge laat licht door dat hierdoor op een zonne-paneel komt dat zich net onder de wijzerplaat bevindt. Deze energie wordt opgeslagen in een accu die een reserve kan opbouwen van wel één maand.

Automatic:
Dit zijn mechanische horloges die net als de kinetic horloges (quartz) een ronddraaiend gewicht hebben. Nu wordt er geen elektrische energie opgewekt maar wordt er een veer opgewonden. Doordat deze horloge niet quartz gestuurd zijn, is een mechanisch horloge minder nauwkeurig dan een quartz horloge. Als het horloge helemaal is opgewonden heeft het een gangreserve van 30 tot 48 uur.

Mechanisch:
Deze horloges moeten dagelijks met de hand worden opgewonden. Verder geldt voor deze horloges het zelfde als bij de horloges met automatische opwinding.